Hoe werkt het afstand doen van je konijn/konijnen?

Er zijn diverse redenen om afstand te doen van een konijn. Soms is het baasje niet meer in staat voor het dier te zorgen of blijkt het baasje allergisch te zijn. Wat de reden ook mag zijn om afstand te doen, in dat geval kan je het konijn/konijnen naar een opvangcentrum brengen en doe je afstand van je konijn/konijnen. Dit betekent dat de opvang de zorg van het dier overneemt en op zoek gaat naar een nieuwe eigenaar. Zo krijgt het konijn/konijnen een tweede kans!

Als je afstand doet van je konijn/konijnen teken je een afstandsverklaring waarmee de opvang eigenaar wordt van het dier. Om de huisvesting, voeding en medische zorg te kunnen betalen vragen we afstandskosten voor het opvangen van je huisdier.

Hieronder is het aanvraagformulier voor afstand. Als u het formulier invult en opstuurt, dan nemen wij contact met u op voor het inplannen van een afspraak voor het brengen van uw konijn/konijnen. Het kan voorkomen dat wij vol zitten, dit laten wij ook weten na het ontvangen van het formulier. Voor alle afstandskosten kunt u terecht onder het kopje kosten.

Waarom afstand doen?

Ja, waarom willen mensen afstand doen van hun konijn/konijnen? Vaak denken ze er te makkelijk over en denken ze dat een konijn/konijnen niet zo veel zorg nodig heeft. Ze weten vaak niet dat het diertje ook veel aandacht nodig heeft.

Ook wordt het konijn/konijnen voor een kind gekocht en die kijkt daar na een tijdje niet meer naar om. Het gevolg is de ze geen aandacht meer krijgen en de ouders het hok moeten schoonmaken. Als die daar niks aan vinden dan moet het dier maar weer weg. Koop dus nooit een dier alleen voor de kinderen, maar denk eraan dat u het zelf ook leuk moet vinden.

Te weinig tijd

Mensen denken vaak dat een konijn niet zoveel aandacht nodig heeft, maar dit is fout. Een konijn moet lekker geaaid worden en ook lekker los kunnen lopen. Voor de aandacht die u het dier geeft, krijgt u veel liefde terug. Als u het dier geen of te weinig aandacht geeft, zal het zich gaan vervelen en allemaal dingen gaan doen om uw aandacht te trekken, zoals aan de tralies knagen. Dit is dus de schuld van de eigenaar, niet van het dier. Houd er dus rekening mee dat een dier aandacht wilt. Neem dan in ieder geval 2 konijnen. Dan hebben ze nog iets aan elkaar. Konijnen zijn groepsdieren en leven op met een soortgenootje.

Verhuizen

De mensen hebben dan geen plek meer of ze hebben eerst een tuin en later alleen een balkon waar het konijn niet op kan. Denk dus eerst na of u genoeg ruimte hebt. Een konijn moet lekker los kunnen lopen in huis of buiten hebben ze een lekker groot hok nodig het liefst met een ren.

Allergie

Iemand neemt een konijn en blijkt er allergisch voor te zijn. Niets aan te doen. Wilt u een konijn hebben en twijfelt u of u allergisch bent, neem dan een konijn van iemand te logeren. Zo kan het konijn gewoon terug en hoeft het dus niet naar een opvang.

Ongewenste nestjes

Veel mensen kopen bij de dierenwinkel een of twee konijnen en er wordt dan gezegd dat ze van hetzelfde geslacht zijn. Helaas komt het voor dat ze toch verschillend van geslacht zijn en met als resultaat een ongewenst nestje. Koop uw dier liever bij iemand die er veel verstand van heeft. Of nog beter adopteer een konijn uit de opvang!

Prive omstandigheden

Verder zijn er ook privé-omstandigheden zoals bijvoorbeeld een scheiding.

Let op! 

I.v.m drukte in en rondom de opvang vangen wij geen langharige konijnen op! (Teddy Dwerg/Angora). Dit omdat deze konijnen speciale vachtverzorging nodig hebben en wij ze dit niet altijd kunnen bieden. 

Momenteel hebben wij een opname stop voor de Rammen

Aanvraagformulier Afstand